Wiosna już w pełni, temperatura poszybowała w górę, dlatego wybierając coś słodkiego często decydujemy się na chłodne lody – włoskie, sorbety, tradycyjne na śmietance, o różnych smakach. O ile w tradycyjnych lodach często jest tylko śmietanka, owoce i trochę cukru, tak w kupnych często możemy spotkać ogromne ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz olejów roślinnych. Jeśli chcesz zjeść coś słodkiego, jednocześnie zdrowszego z mniejszą zawartością cukru oraz kalorii, poniżej przedstawiamy trzy alternatywne sposoby przygotowania domowych lodów!
Domowy sorbet
Najprostszy deser mrożony do zrobienia? Oczywiście sorbet! Wystarczy zmiksować ulubione owoce z dodatkiem wody, włożyć do zamrażarki i gdy tylko najdzie nas ochota na zjedzenie czegoś zimnego i słodkiego – wystarczy wyjąć i zacząć delektować się nim bez wyrzutów sumienia.
Jednoskładnikowe lody
Hitem internetu są ostatnio lody powstające z jednego składnika – największą furorę robią lody z banana. Wystarczy obrać dojrzałego banana, pokroić w plasterki, zamrozić w hermetycznym opakowaniu i po wyjęciu zmiksować je w robocie kuchennym lub wykorzystując do tego blender. Będą one wyjątkowo kremowe i słodkie. Po przygotowaniu można dodać do nich cynamon lub orzechy, które zdecydowanie podkreślą smak lodów.
„Śnieżne stożki”
Jednym z dostępnych deserów lodowych jest pokruszony lód z dodatkiem syropów owocowych. Niestety, często jest to tylko cukier, ze znikomym dodatkiem barwników oraz aromatów. Jednak istnieje prosty sposób na przygotowanie go! Wystarczy zblendować owoce (np. maliny lub borówki), dodać lód, wymieszać wszystko jeszcze raz i oto mamy zdrowszą propozycję deseru.
Przygotowanie powyższych propozycji nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, dlatego warto spróbować przygotować domowe, zdrowsze lody, które mogą być świetną alternatywą dla lodów dostępnych w sklepach.