Co kryje w sobie batat?
Utworzono: piątek, 11, maj 2018 08:04
Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, stają się w polskiej kuchni coraz częściej używane i bardziej doceniane – mimo to jemy je o wiele rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Jeśli chodzi o wygląd to są to pomarańczowe bulwy o charakterystycznym stożkowym kształcie, pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy trafiły prawdopodobnie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba w 1492 roku!
Wyróżniane są dwie odmiany batatów – słodka i gorzka. Nie jest ciężko zorientować się, która z nich jest zdecydowanie bardziej smaczna. Odmiana gorzka ze względu na zawarte w sobie substancje jest dla nas trująca. Ogólnie istnieje około 400 odmian batatów o najróżniejszym kolorze skórki – od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, aż do białego. Miąższ również może mieć różne odcienie w zależności od odmiany – żółtą, pomarańczową lub białą.
W zależności od odmiany bataty cechuje zawartość różnorodnych substancji. Odmiana czerwona jest genialnym źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca oraz niektórych nowotworów. Odmiany o miąższu w kolorze żółtym są przepełnione karotenoidami, a także zawierają luteinę, która ma korzystny wpływ na kondycję naszego wzroku. Fioletowa odmiana batatów jest bogata w antocyjany – bardzo silne przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za hamowanie działania wolnych rodników w naszym organizmie.
Oprócz tego bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B - zwłaszcza witaminę B6, kwas foliowy i witaminę E. Zawierają więcej witaminy A niż zwykłe ziemniaki, natomiast z drugiej strony w porównaniu do ziemniaków zawierają mniej witaminy C. Słodkie ziemniaki są także bogate w błonnik i węglowodany złożone; zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych dlatego mogą być stosowane w diecie osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością. Są też dobrą alternatywą dla osób chorujących na cukrzycę ze względu na swój indeks glikemiczny.
Rzadko zdarza się tak zdrowy, a zarazem tak smaczny surowiec, który może być wykorzystywany w najróżniejszy sposób w kuchni – od dań wytrawnych, po słodkie ciasta.ogą stanowić składnik zup, sałatek, czy „wege burgerów”. Można z nich zrobić również przepyszne frytki!