Mango, pochodzące z Indii, zaliczane jest do grupy owoców egzotycznych, które docenione pod kątem wartości odżywczych i właściwości zostało około 4 tysiące lat temu. Do Europy dotarło w XVI wieku w czasie wielkich odkryć geograficznych, a dopiero niedawno na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że owoc ten może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Mango nazywane jest potocznie „owocem młodości” ze względu na jego właściwości przeciwutleniające. Wynika to z zawartości związków beta-karotenu, który chroni nas przed działaniem promieni UV. Jest bardzo dobrym źródłem witamin C i B, które wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Witamina C ponadto przyczynia się do ułatwiania przyswajania żelaza z produktów pochodzenia roślinnego. Witamina A i E jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej kondycji wzroku oraz skóry. Oprócz tego mango jest bogate w potas, który może przyczyniać się do obniżania ciśnienia krwi. Owoc ten jest także bogaty w błonnik pokarmowy, który może wspomagać obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mango zawiera bardzo dużą ilość cukrów dlatego nie jest wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę. Obecne w owocach enzymy wspomagają proces trawienia białek.
Należy zwracać uwagę na to w jakich warunkach przechowywany jest dany produkt. Jeśli chodzi o owoce mango powinniśmy przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. W postaci pulpy możemy go przechowywać nawet do roku, a w formie świeżej – od 8 do 10 dni w lodówce. Owoc ten może być stosowany w kuchni w bardzo różnorodny sposób - może być spożywany na surowo lub w postaci galaretek, budyniu czy innych deserów. Z mango możemy także wykonać wszelkiego rodzaju koktajle czy soki.