Rolnictwo, ser oraz żucie zmieniły kształt czaszki człowieka
Utworzono: piątek, 25, maj 2018 08:01
Z niedawno opublikowanego badania antropologów z Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że rozpoczęcie się ery rolnictwa, zwłaszcza pojawienie się produktów mleczarskich, miało niewielki, ale znaczący wpływ na kształt ludzkich czaszek.
Ludzie, którzy zdobywali pożywienie dzięki zbieractwu i łowiectwu musieli poświęcić więcej czasu na żucie niż ludzie, którzy zdobywali pożywienie z rolnictwa. Chociaż wcześniejsze badania powiązały kształt czaszki z rolnictwem i spożywaniem miękkich produktów, trudno było określić zakres tych zmian w skali globalnej.
Do badania wykorzystano kolekcję czaszek zawierającą 559 mózgoczaszek oraz 534 twarzoczaszek, z ponad dwudziestu populacji przedprzemysłowych, aby móc stworzyć model, który obrazował wpływ diety na kształt, formę oraz rozmiar ludzkiej czaszki w okresie przejścia na rolnictwo. Naukowcy stwierdzili niewielkie zmiany w czaszkach populacji, które spożywały zboża, nabiał lub zboża i nabiał jednocześnie.
Największe zmiany w budowie czaszko obserwowano w grupach spożywających produkty mleczarskie sugerując, że wpływ rolnictwa na kształt czaszki był największy w populacjach, gdzie spożywano najbardziej miękkie produkty, w tym właśnie ser.
Różnice wynikające z diety były niewielkie w porównaniu do innych czynników, takich jak różnice między kobietą a mężczyzną lub pomiędzy różnymi populacjami, które stosowały taką samą dietę.