Dzieci, które pomijają śniadanie, mogą nie dostarczać rekomendowanej ilości składników odżywczych
Utworzono: piątek, 01, czerwiec 2018 08:01
Badanie opublikowane w czasopiśmie British Journal od Nutrition, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Londynie, wykazało, że dzieci, które regularnie pomijają śniadania, mogą nie spożywać codziennych ilości kluczowych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju, zalecanych przez rząd brytyjski.
Dzieci, które codziennie jadły śniadanie, miały ogólnie lepsze profile żywieniowe w porównaniu do dzieci, które nie spożywały śniadania. Nie udało się zidentyfikować związku przyczynowo-skutkowego, ale stwierdzono, że dzieci, które spożywały codziennie śniadanie miały wyższe dzienne spożycie takich składników jak foliany, wapń, żelazo i jod w porównaniu do dzieci, które nie spożywały śniadania.
Badanie zostało przeprowadzone na podstawie dzienników żywieniowych ponad 1600 dzieci w wieku od 4 do 18 lat, które zostały zebrane w ramach programu krajowego w latach 2008-2012 w Wielkiej Brytanii. Po poddaniu dzienników analizie zauważono, że u młodszych dzieci (w wieku od 4 do 10 lat), w dniach gdy spożywały śniadania, odnotowano większe spożycie folianów, wapnia, witaminy C oraz jodu w porównaniu do dni, gdy nie spożywały śniadania. W przypadku starszych dzieci (od 11 do 18 lat), jedynie spożycie wapnia było większe w dni, kiedy spożywane było śniadanie. Autorzy badania uważają, że taka rozbieżność w przypadku młodszych i starszych dzieci może wynikać z dokładniejszego uzupełniania dzienników w przypadku młodszych dzieci, które zazwyczaj uzupełniane są pod kontrolą rodziców. Inną możliwością mogło być również błędne wypełnianie dzienników żywieniowych, zwłaszcza u starszych dzieci, z racji czego analiza wykonana została kilkakrotnie. Jednocześnie badanie pokazuje, ze tylko 6,5% dzieci w wieku 4-10 lat nie spożywało śniadania każdego dnia, natomiast u dzieci starszych, w wieku od 11 do 18 lat, prawie 27% dzieci nie spożywało śniadania każdego dnia.
To badanie dostarcza dowodów, że śniadanie jest kluczowym posiłkiem w ciągu dnia i może przełożyć się na całodzienne dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. Dalsze badania nad konkretnymi rodzajami śniadań oraz jakość spożywanych posiłków pomogłyby zidentyfikować, czy różnice wynikają z różnych rodzajów śniadania spożywanego przez różne grupy wiekowe, a także dostarczyć informacji na temat wpływu śniadania na ogólna jakość diety.
Źródło:www.medicalnewstoday.com