Tymianek (inaczej macierzanka, łac. thymus vulgaris) jest to roślina przyprawowa, przez większość osób kupowana suszona w torebkach. Warto jednak wiedzieć, że świeży tymianek jest świetnym dodatkiem do wielu dań i deserów, a jego uprawa jest bardzo prosta.
Właściwości zdrowotne
Tymianek zawiera duże ilości związków fenolowych. Dwa z nich, tymol i karwakrol , mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jeżeli na tym właśnie działaniu nam zależy, najlepiej zaopatrzyć się w olejek tymiankowy, w którym stężenie fenoli jest większe.
Duża zawartość witaminy C i antyoksydantów wspomaga walkę organizmu z wolnymi rodnikami, co w praktyce oznacza, że obniża ryzyko niektórych nowotworów, przeciwdziała miażdżycy i starzeniu się organizmu. Napar z tymianku może być też pomocny podczas przeziębienia i grypy, ponieważ ułatwia odkrztuszanie i łagodzi katar.
Tymianek działa także pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych, a więc jest doskonałym dodatkiem do ciężkostrawnych dań i produktów takich jak sery, ryby, jajka i rośliny strączkowe.
Do czego można stosować tymianek?
Świeży tymianek można stosować zarówno do dań głównych, jak i deserów. Można wzbogacić nim sosy pomidorowe, pieczone warzywa i mięsa. W lato sprawdzi się jako dodatek do zimnych napojów- wystarczy do foremki na lód wrzucić kilka listków, zalać wodą i wstawić do zamrażalki na kilka godzin. Tymianek wspaniale dopełni smak tart owocowych, szarlotek lub biszkoptów, a wrzucone do oliwy gałązki nadadzą jej oryginalnego smaku.