Granat jest nam znany, jednak niewiele osób sięga po niego regularnie. Wielu osobom kojarzy się on z czymś ekskluzywnym, drogim. Nie każdemu z nas znane są korzyści jakie niesie za sobą spożywanie granatów bądź stosowanie w swojej diecie soku z tego właśnie owocu.
Obszar naturalnego występowania tego owocu obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu, ale został rozprzestrzeniony także poza tymi regionami. Dziś jest to surowiec uprawiany w wielu krajach świata. Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności.
Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. W czasach średniowiecza, owoc ten cieszył się opinią surowca gwarantującego długowieczność. Od zawsze był on symbolem płodności ponieważ w ponad połowie składa się z samych ziaren! Jego sokiem leczono rany, a skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy, w stanach zapalnych gardła. Do leczenia stosowano także korę oraz korzenie, które zwalczały tasiemca, a kwiatami granatu leczono cukrzycę.
Przenosząc się do naszych czasów sam owoc granatu i sok wyciśnięty z tych owoców doczekał się ponad 200 badań naukowych, które potwierdzają skuteczność jego działania przeciwko wolnym rodnikom, a także przeciwko procesom zapalnym. Stanowi barierę ochronną przed chorobami serca. Za największy i najważniejszy skarb w składzie owoców granatu uznawane są łatwo przyswajalne polifenole, które należą do grupy przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy w czerwonym winie. To głównie przeciwutleniaczom zawdzięczamy największe zalety granatów.