Kilka powodów, dla których warto jeść fasolkę szparagową
Utworzono: poniedziałek, 25, czerwiec 2018 08:43
Fasolka szparagowa jest zaliczana do rodziny roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana jest od kilku tysięcy lat. Uprawiali ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się na obszar Azji, Afryki oraz Europy. Dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata.
Do wyboru mamy dwie odmiany fasolki, które różnią się nie tylko kolorem, ale także wartościami odżywczymi. Fasolka żółta cechuje się większą zawartością potasu i fosforu. Zielona odmiana rośliny jest bogata w kwas foliowy i prowitaminę A. Fasolka posiada dużo błonnika pokarmowego, ma niską kaloryczność dlatego zalecana jest w dietach dla osób odchudzających się. Jest istotna także w diecie dla cukrzyków ponieważ cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Zielona fasolka jest cenna w żywieniu osób z problemem niedokrwistości - zawiera kwas foliowy, witaminę B6 oraz żelazo.
Ze względu na zawartość beta-karotenu, antyoksydantów i flawonoidów fasolka szparagowa opóźnia starzenie się skóry. Jest zalecana dla osób, które chcą zachować młody wygląd, ponieważ chroni przed działaniem wolnych rodników. Chociaż kolor fasolki na to nie wskazuje, zawiera dokładnie te same karotenoidy, które znajdziemy w marchwi czy pomidorach. Nie widać ich na pierwszy rzut oka ze względu na dużą zawartość chlorofilu w zielonej fasolce szparagowej.
Fasolka szparagowa spożywana regularnie może się przyczynić do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a co za tym idzie – zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Jest też istotna dla prawidłowego działania naszego układu krążenia - reguluje ciśnienie krwi, zapobiega udarom mózgu. Zielona fasolka zawiera w swoim składzie zeoksantynę, która chroni nasze oczy przed działaniem promieniowania UV absorbując je w siatkówce oka i zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej. Dzięki bogactwu antyoksydantów oraz zawartej w niej witaminy C spożywanie fasolki szparagowej może przyczyniać się do zwiększenia odporności naszego organizmu.