Jeśli uważasz, że poranny kubek świeżej, pachnącej kawy nie dostarcza niczego więcej niż kofeiny, możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że twoja codzienna filiżanka kawy zapewnia również pewne korzyści zdrowotne. Picie umiarkowanej ilości kawy (w tym bezkofeinowej) wiąże się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów.
A co z przeciwutleniaczami w kawie? Chociaż naukowcy muszą jeszcze ustalić dokładne mechanizmy stojące za niektórymi efektami zapobiegającymi chorobom, ważne jest, aby pamiętać, że te związki mogą wywierać inne korzystne działania, takie jak działanie przeciwzapalne. Kawa zawiera również niewielkie ilości niektórych składników odżywczych, w tym potasu, niacyny i magnezu.
Picie kawy z mlekiem to bardzo dobry sposób na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę D. Jeśli Twoja dieta nie obejmuje nabiału, wzbogacony napój sojowy jest bogatą w wapń alternatywą.
Ile wypitej kawy to za dużo? Dobrze jest trzymać się nie więcej niż 3 do 4 filiżanek dziennie. Niektóre grupy, takie jak osoby z nadciśnieniem i osób starszych, mogą być bardziej podatne na niekorzystne działanie kofeiny. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ograniczyć spożycie do maksymalnie 200 do 300 miligramów dziennie kofeiny (ilość w 2 do 3 filiżanek kawy). Amerykański Kongres Położników i Ginekologów zaleca, aby kobiety w ciąży nie przekraczały spożycia kofeiny ponad 200 miligramów dziennie.