Ojczyzną ananasa jest Ameryka Południowa, a dokładniej Brazylia gdzie spotkać go można w stanie dzikim. Do Europy przybył wraz z Krzysztofem Kolumbem, który odkrył ów owoc na jednej z karaibskich wysp. Ananasy bogate są w witaminę C oraz B6, a także mangan i miedź. Zawierają także inne substancje dzięki którym uznawane są za surowiec mający pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Przede wszystkim ananasy w swoim składzie zawierają bromelinę, która jest zaliczana do grupy enzymów trawiennych. Jest to substancja proteolityczna, czyli taka która rozkłada białka do aminokwasów. Od jakiegoś czasu stanowi ona obiekt obserwacji i badań przeprowadzanych przez naukowców. W wyniku tych eksperymentów okazało się, że bromelina oprócz wspomagania trawienia cechuje się także działaniem przeciwzapalnym. Może również przyczyniać się do zapobiegania schorzeniom układu krwionośnego poprzez wspomaganie rozpuszczania skrzeplin i zapobieganie sklejaniu się płytek krwi. Na podstawie analizy wyników badań stwierdzono także, że substancja ta poprzez rozrzedzanie krwi może łagodzić objawy choroby wieńcowej oraz zakrzepowego zapalenia żył. Stwierdzono również, że enzym ten działa leczniczo na stłuczenia i krwiaki, a także wspomaga gojenie się ran oraz zmniejszanie obrzęków. Bromelina przyczynia się także do oczyszczania organizmu z toksyn.
Regularne spożywanie ananasa może także wspomagać ochronę przed osteoporozą. Owoc ten jest źródłem manganu, żelaza oraz miedzi – pierwiastków, które w bardzo dużym stopniu odpowiedzialne są za kondycję i stan naszych kości. Mangan jest bardzo istotny ponieważ wspomaga proces przyswajania wapnia z żywności przez nasz organizm, a także jego dalsze wchłanianie do kości. Żelazo zawarte w ananasie zapobiega łamliwości kości, a miedź ogrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu.