Pomidory zostały przywiezione do Europy w XVI wieku z Ameryki. Początkowo roślina ta była uznawana za trującą z powodu specyficznego, nieprzyjemnego zapachu wydzielanego przez łodygi i liście – faktycznie te części rośliny są dla nas trujące. Sadzano ją więc jako ozdobę na altanach. Z biegiem czasu uprawa pomidorów rozpowszechniła się w całej Europie.
Dzisiaj pomidory są jedną z roślin, które zajmują czołowe miejsca w zbiorach na terenie Unii Europejskiej, a Polska jest jednym z głównych eksporterów tego surowca na świecie.
Pomidory w swoim składzie posiadają bardzo cenne dla nas witaminy wśród których znajdziemy witaminę C, która wpływa na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz nasz układ odpornościowy. Zawierają także witaminę E oraz beta-karoten, które zaliczamy do grupy silnych antyoksydantów. Są odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników i nadają skórze młody i zdrowy wygląd. Ponadto witamina E wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni przed miażdżycą. W pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na metabolizm cukru i odkładanie się cholesterolu we krwi zmniejszając ilość tzw. “złego” cholesterolu (LDL) a podnosząc ilość tzw. “dobrego” cholesterolu (HDL). W pomidorach występuje również witamina K, która zwiększa krzepliwość krwi.
W pomidorach znajdziemy także likopen, który zapobiega zawałom serca oraz miażdżycy. Wykazuje także działanie antynowotworowe i może chronić nas przed nowotworami np. szyjki macicy lub płuc. Pomidory zawierają także cholinę odpowiedzialną w organizmie za poprawienie koncentracji i procesu nauki. Dodatkowo odpowiada za proces wchłaniania tłuszczu i obniża stany zapalne w organizmie.
Oprócz tego w pomidorze zawarte są także cenne pierwiastki takie jak:
potas, który działa moczopędnie dzięki czemu obniża ciśnienie krwi;
wapń, który wpływa na stan naszych kości;
magnez, który chroni przed nieprawidłowościami w pracy naszego serca;
kobalt, który bierze udział we wspomaganiu tworzenia hemoglobiny oraz