Biała herbata uznawana jest za królową herbat, o delikatnym, subtelnym smaku. Napój wywodzi się z Chin gdzie w dawnych czasach uznawana była za przywilej przysługujący tylko ludziom z bogatych środowisk. O jej wyjątkowości przesądza proces produkcji ponieważ jest to najmniej przetworzona postać herbaty – pąki i liście po zwiędnięciu są jedynie suszone, co powoduje, że zawiera ona więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona.
Do produkcji białej herbaty używane są najmłodsze pąki i listki z samej góry herbacianych gałązek. To właśnie dzięki nim napar z białej herbaty ma tak łagodny smak.
Picie białej herbaty niesie za sobą wiele korzyści związanych ze zdrowiem i urodą. Przede wszystkim jej napar wpływa korzystnie na naszą skórę, zawiera w swoim składzie wiele antyoksydantów i dlatego jest cennym środkiem pielęgnacyjnym dla naszej skóry. Przeprowadzono badania, które wykazały że biała herbata ma także wpływ na zwiększenie odporności skóry na promienie UV. Oprócz tego przyspiesza jej regenerację.
Biała herbata jest dobra dla naszego serca – pomaga obniżyć ciśnienie oraz obniża poziom cholesterolu we krwi dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego. Napar ten jest także wskazany dla diabetyków – pozwala na uregulowanie poziomu glukozy i insuliny we krwi i zapobiega nadmiernemu odczuwaniu pragnienia. Regularne spożywanie białej herbaty może przyczyniać się do wzmocnienia kości, a to sprawia, że jest ona zalecana osobom zagrożonym osteoporozą. Biała herbata działa również antybakteryjnie i chroni przed działaniem wirusów. Wzmacnia nie tylko odporność organizmu, ale też zęby oraz dziąsła.
Niestety spożywanie dużej ilości herbaty może mieć też swoje negatywne skutki. Napar z liści białej herbaty może wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, dlatego dobrze jest skonsultować z lekarzem czy nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania jej w swojej diecie.