Korzyści wynikające ze spożywania fermentowanej żywności
Szczegóły
wtorek, 10, maj 2022 11:18
Czym jest fermentacja? Fermentacja jest to proces polegający na rozkładzie cukrów przez drożdże i bakterie. Powstałe z cukrów kwasy oraz alkohol działają jako naturalne konserwanty, nadając przy tym żywności charakterystyczny mocny i lekko kwaśny smak. Regularne spożywanie żywności fermentowanej przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka:
Przedstawiamy listę produktów, które zabijają uczucie głodu jedynie na krótko.
Chleb pszenny
Białe pszenne pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny, co powoduje skoki poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji powoduje uczucie głodu. Przestaw się na bogaty w błonnik chleb pełnoziarnisty.
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki mocnej, aromatycznej kawy. Często pijemy ją na czczo, co nie jest dobrym rozwiązaniem. Dowiedz się, jakie są zdrowsze zamienniki kawy.
Radosnych, zdrowych i pachnących Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie najbliższych oraz pomyślności w nadchodzącym nowym roku życzy Fundacja BOŚ.