Nie od dziś wiadomo, że bakterie są nieodłącznym elementem naszego świata. Są niemalże wszędzie – w naszych domach, w glebie, w naszym organizmie i w zasadzie na każdej rzeczy, którą dotykamy. Są miejsca, które bakterie szczególnie lubią i gromadzą się w nich. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że są miejsca, które bakterie wybierają sobie na swój siedliska – postanawiają się tam gromadzić i mnożyć.
Co się dzieje, gdy twoje pragnienia żywieniowe stają się przytłaczające, prowadzą do przesady i poczucia winy? Kiedy ludzie stosują restrykcyjne diety lub całkowicie odcinają grupy żywności, pragnienia mogą stać się bardziej intensywne i mogą prowadzić do błędnego cyklu przejadania się i poczucia winy. Zrównoważony plan jedzenia, który pozwala na jedzenie, które lubisz, zawierający nawet wysokotłuszczowy, wysokokaloryczny pokarm będzie łatwiejszy do utrzymania, ponieważ nie eliminujesz tych produktów natychmiast wprost ze swojego życia.
Matcha to rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty. Pochodzi z Japonii i ma bardzo długą tradycję, z którą związany jest rytuał chanoyu. Powstaje z rośliny herbacianej, która przez zbiorami jest zacieniana, by ograniczyć dopływ światła słonecznego. Dzięki temu w liściach znajduje się bardzo dużo chlorofilu, któremu matcha zawdzięcza swój jasnozielony, intensywny kolor.
W lipcu należy się skupić głównie na pracach porządkowych, takich jak przycinanie żywopłotu (najlepiej przy pochmurnej pogodzie, aby słońce nie sparzyło odsłoniętych listków), usuwanie przekwitłych kwiatostanów kwiatów ozdobnych i porządkowanie grządek po czerwcowych zbiorach.
Lebiodka pospolita, znana nam jako oregano, jest jedną z najstarszych znanych roślin leczniczych. Jej właściwości lecznicze znał już Arystoteles i Hipokrates, a w średniowieczu ziele lebiodki miało zabezpieczać przed czarami...