Żelazo zaliczane jest do grupy mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład hemoglobiny – białka odpowiedzialnego za transport tlenu. Odgrywa też istotną rolę w tworzeniu się nowych krwinek czerwonych w szpiku kostnym.
Do niedawna dostrzegano tylko negatywny wpływ wina na organizm ludzki. Dziś postrzeganie czerwonego trunku zmieniło się o 180 stopni. Tyczy się to win wytrwanych produkowanych z ciemnych winogron, które swój specyficzny smak zawdzięczają drożdżom, które przefermentowały cały cukier obecny w napoju. Spożywane regularnie, ale w małych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Kilka faktów, których nie wiedziałeś o swoim układzie pokarmowym
Szczegóły
środa, 15, sierpień 2018 07:30
Ludzki układ pokarmowy, choć dobrze znany naukowcom, wzbudza nadal ogromne zainteresowanie. Sporo o nim wiemy, ale też wiele rzeczy zostało odkryte stosunkowo niedawno. Ciekawe ile jeszcze tajemnic kryje przed nami przewód pokarmowy?
Za jedną z największych wad żywności uznawana jest wysoka zawartość cholesterolu. Chyba każdy z nas słyszał wypowiedzi o tym jak zbyt duże spożycie cholesterolu ma negatywny wpływ na układ krążenia – może powodować zatykanie tętnic, zawał serca, rozwój miażdżycy.
Witamina E - witamina płodności, witamina młodości
Szczegóły
piątek, 10, sierpień 2018 08:01
Witamina E jest związkiem, którego właściwości wykorzystywane są w medycynie od lat. Jest uznawana za „witaminę płodności”, gdyż jest niezbędna do jej zachowania. Oprócz tego znalazła też wykorzystanie w kosmetyce gdzie nazywana jest „witaminą młodości” ponieważ pozwala na opóźnienie procesu starzenia się skóry i poprawia jej kondycję.