Nie ma wątpliwości - ryzyko choroby wieńcowej wzrasta proporcjonalnie do poziomu spożycia tłuszczów trans. Co zrobić jednak w sytuacji, kiedy próba wyeliminowania zawierających je produktów spożywczych ze sklepów skończyłaby się poważnymi brakami w asortymencie na półkach? Dowiedz się też, jakie znaczenie mają regulacje prawne w tym zakresie i komu już udało się radykalnie obniżyć w diecie poziom tych szkodliwych substancji.
Żywność funkcjonalna, fortyfikowana, wygodna, nowa? W terminologii opisującej współczesne produkty spożywcze pojawiają się pojęcia, które często wywołują rozmaite emocje - od zdziwienie i zaskoczenia, przez niepewność i lekceważenie, po zainteresowanie i przychylność. Jednak znaczenie nowych terminów nie dla wszystkich jest do końca jasne. Niewiele też osób zdaje sobie sprawę, na ile produkty te mają coś wspólnego z naszym codziennym pożywieniem?
Na pewno nie raz kupiłeś "chleb żytni", upieczony z mąki pszennej tylko z dodatkiem żytniej, albo "wędlinę drobiową", której większość masy stanowi mięso wieprzowe? Producenci stosują różne wybiegi, żeby sprzedać swoje produkty - to od Ciebie zależy, co kupujesz, bądź więc świadomym konsumentem. Piszemy o tym, co producent musi obowiązkowo umieścić na etykiecie i jak bardzo ważne jest ich czytanie.