Substancje antyodżywcze są to substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych ze spożywanych produktów...
Probiotykiem nazywamy preparat lub produkt żywnościowy zawierający pojedyncze lub mieszane kultury żywych bakterii, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka...
Otyłość wśród dzieci ma już w Polsce charakter epidemiczny. Paradoksalnie dzieci otyłe są niedożywione, a także zatrute toksynami. Zjawiskiem częstszym niż dziedziczna otyłość jest dziedziczenie złych ...
Nauka to naprawdę ciężka praca. Sprawne funkcjonowanie dziecka w szkole, pod względem intelektualnym i fizycznym, w dużej mierze zależy od właściwego odżywiania. Niedobory składników odżywczych mogą być ...
Kremy i balsamy do ciała to nie wszystko – jeśli chcemy cieszyć się ładną i zdrową skórą, musimy zadbać o nią „od środka”, czyli właściwą dietą. Racjonalna dieta, czyli podstawowa warunkuje zdrowie skóry. ...
Chleby, chlebki, bułki, bułeczki, rogale, rogaliki. Pszenne, żytnie, mieszane. Białe i ciemne. Pieczywo było, jest i będzie ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Co wybrać? Białą, pachnącą bułkę, ...
Pieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza ...
W niejednej piekarni czeka nas zawrót głowy. Wśród oszałamiającego wyboru chlebów, bułek, rogali warto rozejrzeć się za tzw. „pieczywem zdrowotnym". Naprawdę warto. Co to za wynalazek i z czym się go je? ...
Nieograniczony dostęp do żywności stawia przed nami trudne wybory. Trudne, bo nie zawsze oczywiste, często to co wydaje się smaczniejsze, może wyrządzić więcej szkód niż sprawić przyjemności, która trwa ...
Co wiemy o pszenicy? Miele się ją na mąkę, a zapisanie jej nazwy łamie reguły ortograficzne, czyli stanowi wyjątek. A nasza wiedza o życie? Miele się je na mąkę, a wyraz pięknie realizuje zasadę ortograficzną. ...
Jest ziarno. W młynie miele się je i powstaje mąka. Nic prostszego, a jednak... Czy na pewno wiemy, co tracimy w czasie przemiału ziarna na mąkę? Czym są otręby i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej ...
Spożywane od prawieków, obecnie zbyt rzadko obecne w diecie. Warto przywrócić je do łask ze względu nie tylko na walory odżywcze! Zdradzamy sekret właściwego przyrządzania tych cennych nasion.