Sery twarogowe, jak i żółte otrzymuje się przez wydzielenie z mleka białek i tłuszczu. Odmienne procesy technologiczne stosowane przy produkcji serów twarogowych i żółtych powodują istotny wpływ na zmianę ...
Bez białek nie byłoby życia. Wiedząc o tym, powinniśmy poznać naturę enzymów, czyli białek, które kontrolują reakcje zachodzące w naszym organizmie. Są jak agent 007 – świetnie wyszkolone, doskonale zapoznane ...
Bez białek nie byłoby życia. Wiedząc o tym, powinniśmy poznać naturę enzymów, czyli białek, które kontrolują reakcje zachodzące w naszym organizmie. Są jak agent 007 – świetnie wyszkolone, doskonale zapoznane ...
Białko buduje się etapami. Jego podstawowym budulcem są aminokwasy. Jak to się dzieje, że różne białka są bezbłędnie wykorzystywane przez organizm do różnych celów? Odkrywamy fascynujące tajemnice technologiczne ...
Białko buduje się etapami. Jego podstawowym budulcem są aminokwasy. Jak to się dzieje, że różne białka są bezbłędnie wykorzystywane przez organizm do różnych celów? Odkrywamy fascynujące tajemnice technologiczne ...
Kiedy buduje, a kiedy dostarcza energii? Dlaczego zbyt duże jego ilości nie są wskazane? Czy należy stosować białkowe suplementy? Wyjaśniamy też, dlaczego należy łączyć w diecie białkowe produkty roślinne ...
Dlaczego z pozoru prosta dieta bezglutenowa powinna być prowadzona pod nadzorem dietetyka? Dowiedz się też, jakie produkty należy bezwzględnie wyeliminować z jadłospisu, a jakie mogą stanowić potencjalne ...
W Polsce niedoceniane i rzadko spożywane, choć to znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu innych składników odżywczych. Ostatnio też niesłusznie posądzane o szkodliwy wpływ na zdrowie ze względu ...
Czy pamiętasz, że białko nie tylko buduje, ale także jest konieczne dla prawidłowego rozwoju psychicznego i emocjonalnego dziecka? A czy wiesz, że niedobór tego składnika w diecie może prowadzić do podatności ...
Przez całe wieki były cenionym produktem odżywczym. Jednak w ubiegłym stuleciu, straszeni cholesterolem i chorobami układu krążenia, straciliśmy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia. Tymczasem z najnowszych ...
Pieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza ...
Dociekania, wyniki doświadczeń, wywody teoretyczne – białka zostały świetnie opisane, a ich sława trafiła z konferencji naukowych pod strzechy. Opowiadano o nich tysiące razy na łamach medycznych pism, ...
Spożywane od prawieków, obecnie zbyt rzadko obecne w diecie. Warto przywrócić je do łask ze względu nie tylko na walory odżywcze! Zdradzamy sekret właściwego przyrządzania tych cennych nasion.