Kiedyś - niezbędna jako konserwant, obecnie - dodawana prawie do wszystkich produktów spożywczych. Jej niezauważalna, a stała obecność w diecie sprawia, że niesłone znaczy dla nas niesmaczne. Sól - potrzebna ...
Kiedyś - niezbędna jako konserwant, obecnie - dodawana prawie do wszystkich produktów spożywczych. Jej niezauważalna, a stała obecność w diecie sprawia, że niesłone znaczy dla nas niesmaczne. Sól - potrzebna ...
Właściwości lecznicze ziemniaków znane są od dawna. Już na początku XVIII wieku pojawiły się zapiski o ich właściwościach przeciwszkorbutowych (szkorbut – choroba głównie tkanki łącznej wynikająca z niedoborów ...
Dowiedziono, że u osób, które spożywały przynajmniej 34 g ryb dziennie (bądź dwie tłuste ryby na tydzień), średnio o 40–50% mniejsze było ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej, chorób układu sercowo-naczyniowego ...
Czy wiesz, że prawidłowa dieta może zwiększyć efektywność leczenia choroby nowotworowej i ograniczyć ryzyko przerzutów? Dowiedz się, jak zapewnić choremu właściwe odżywienie i w jaki sposób pomóc dietą ...
Przeczytaj o diecie DASH – uznanej za najbardziej skuteczną w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia. Dowiedz się, dlaczego lepiej nie spożywać alkoholu i jaka pułapka może tkwić w spożywaniu chleba i wędlin. ...
Zmiana stylu życia, w tym sposobu odżywiania się, ma kluczowe znaczenie w leczeniu miażdżycy – zwięźle prezentujemy całą strategię postępowania w tej chorobie.
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, są związkami, które opóźniają lub hamują proces oksydacji, czyli utleniania danej substancji. Nie są jednak zdolne do całkowitego zapobiegania temu procesowi. Występują ...
Nie chcesz myśleć o swojej nadwadze/otyłości, ale prędzej czy później ona „pomyśli" o tobie. Nie, nie namawiamy do diety cud. Zacznij od zrozumienia, co dzieje się z Twoim organizmem i gdzie ukrywa się ...
Otyłość powstaje w skutek nadmiernego dostarczania energii w stosunku do jej wydatkowania. Często pewną rolę odgrywają też przyczyny genetyczne, ale z nimi (w ogromnej większości przypadków) też można ...
Ważne jest, by obiektywnie ocenić stan nadmiernej wagi. Otyłość i znaczną nadwagę rozpoznajemy „na oko" (człowiek w ubraniu). Niewielką nadwagę można stwierdzić po rozebraniu się kandydata do odchudzenia ...
W Polsce nadmierną masę ciała można stwierdzić u około 50% dorosłej populacji. Prawie 30% puszystych to osoby otyłe. O zgrozo, badania epidemiologiczne wykazują istotny wzrost występowania nadwagi i otyłości ...
Otyłość jest jak palenie tytoniu - nie niszczy od razu. Nawet nie zabija bezpośrednio. Jest chorobą, która nie obchodzi się bez często zagrażającego życiu 'towarzystwa'. Cukrzyca typu II, choroba wieńcowa, ...
Otyłość jest chorobą niezależnie od wieku. Naraża na choroby układu krążenia, cukrzycę typu drugiego, choroby układu kostno-stawowego, takie jak reumatyzm czy stany zapalne stawów, nietolerancję wysiłku, ...
U dzieci i nastolatków narasta zjawisko bierności. Zamiast biegać, pływać, jeździć na rowerze, spędzają godziny przed telewizorem i monitorem komputera z chipsami i napojami typu cola. A stąd już prosta ...
Otyłość wśród dzieci ma już w Polsce charakter epidemiczny. Paradoksalnie dzieci otyłe są niedożywione, a także zatrute toksynami. Zjawiskiem częstszym niż dziedziczna otyłość jest dziedziczenie złych ...
Nasze ciało nie zawsze dość szybko wysyła czytelne znaki, z których wynika, że coś złego dzieje się z naszym zdrowiem. Pojedyncze komórki mogą chorować, a my nawet się nie domyślamy. Co powinniśmy wiedzieć, ...
Nasze ciało nie zawsze dość szybko wysyła czytelne znaki, z których wynika, że coś złego dzieje się z naszym zdrowiem. Pojedyncze komórki mogą chorować, a my nawet się nie domyślamy. Co powinniśmy wiedzieć, ...