Indeks glikemiczny (IG) określa liczbowo, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze zawierające węglowodany wpływają na zmianę stężenia glukozy we krwi...
Fruktoza należy do grupy cukrów prostych. Jest substancją słodzącą około 1,5 raza słodszą od tradycyjnego cukru – sacharozy. Jej głównym naturalnym źródłem w diecie są przede wszystkim miód i owoce – stąd ...
Miód jest naturalnie słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z gatunku Apis mellifera na dwa sposoby – może powstawać z nektaru kwiatów lub też ze spadzi. Spadzią określa się produkt czerwców i mszyc, ...
Otyłość powstaje w skutek nadmiernego dostarczania energii w stosunku do jej wydatkowania. Często pewną rolę odgrywają też przyczyny genetyczne, ale z nimi (w ogromnej większości przypadków) też można ...
Natura jest mądra. Opiera się na równowadze, dlatego wyznaczyła normy dla każdego składnika potrzebnego do naszego życia. Powinniśmy znać te wytyczne, by dostarczyć organizmowi optymalną ilość składników. ...
Natura jest mądra. Opiera się na równowadze, dlatego wyznaczyła normy dla każdego składnika potrzebnego do naszego życia. Powinniśmy znać te wytyczne, by dostarczyć organizmowi optymalną ilość składników. ...
Dlaczego nadmiar słodyczy osłabia układ odpornościowy, a otyli chłopcy później dojrzewają? Wystarczy zrozumieć jeden z najbardziej podstawowych mechanizmów funkcjonujących w organizmie, by odpowiedź na ...
Dlaczego nadmiar słodyczy osłabia układ odpornościowy, a otyli chłopcy później dojrzewają? Wystarczy zrozumieć jeden z najbardziej podstawowych mechanizmów funkcjonujących w organizmie, by odpowiedź na ...
Nauka to naprawdę ciężka praca. Sprawne funkcjonowanie dziecka w szkole, pod względem intelektualnym i fizycznym, w dużej mierze zależy od właściwego odżywiania. Niedobory składników odżywczych mogą być ...
Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru. Sok winogronowy? 11 łyżeczek. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki. Nie wierzysz? Przyłącz się do nas i czytaj etykiety na produktach. Nazwaliśmy naszą ...
Pośpiech, brak czasu i brak pieniędzy to trzy wymówki, których używamy, żeby usprawiedliwić zawartość naszych lodówek, pełnych wysoko przetworzonego, śmieciowego jedzenia. Takiego, które wystarczy włożyć ...
Podstawą są trzy ciepłe dania: śniadanie, obiad i kolacja. Do picia podawaj wodę, unikaj słodkich przekąsek i napojów. Najlepiej jest, jeśli dziecko (i my także) jada 5 posiłków w ciągu dnia o stałych ...
To, jak nasze dziecko będzie sprawować się w szkole i jakie osiągać wyniki w nauce w dużej mierze zależy od właściwego odżywiania. Niedobory składników odżywczych mogą być kłopotów szkolnych i zdrowotnych. ...
Choć może wydają się oczywiste, warto jeszcze raz przypomnieć podstawowe zasady dotyczące prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży. Nauka to duży wysiłek umysłowy i fizyczny dla rozwijającego się organizmu. ...
Żyjąc w czasach, kiedy na większość chorób produkuje się lekarstwa w pigułkach, dostępne w każdej aptece, zapominamy o naturalnych lekach - warzywach, owocach, miodach - które od wieków są z powodzeniem ...
Czy 100 % na etykiecie soku oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków? Jak rozpoznać, czy produkt jest po prostu wyciśniętym sokiem z owoców? Czy klarowny jest zdrowszy od mętnego? Dlaczego szybko ...