Żywność fortyfikowana, czyli wzbogacana, to produkty spożywcze, do których dodano specyficzny składnik odżywczy (lub składniki), który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka...
Wśród wymienionych na etykiecie produktu żywnościowego składników znajdują się często substancje aromatyczne, które określane są jako: aromat naturalny lub aromat identyczny z naturalnym, lub też aromat ...
Etykieta, szczególnie w momencie dokonywania zakupu, to najważniejsze źródło wiedzy konsumenta o produkcie. Nie daj się zwieść kolorowym opakowaniom i chwytliwym hasłom reklamowym – sprawdź, co kupujesz! ...
Żywność funkcjonalna, fortyfikowana, wygodna, nowa? W terminologii opisującej współczesne produkty spożywcze pojawiają się pojęcia, które często wywołują rozmaite emocje - od zdziwienie i zaskoczenia, ...
Na pewno nie raz kupiłeś "chleb żytni", upieczony z mąki pszennej tylko z dodatkiem żytniej, albo "wędlinę drobiową", której większość masy stanowi mięso wieprzowe? Producenci stosują różne wybiegi, żeby ...
Stosowanie dodatków do żywności ma swoje wady i zalety. Trudno nam sobie wyobrazić zupełny brak produktów o przedłużonej trwałości, czy produktów o określonej barwie i smaku. Należy jednak pamiętać, że ...
Stosowany w przemyśle spożywczym od wielu lat, w naszych kuchniach dodawany do wszelkich potraw - łatwo i tanio wzmacnia ich smak oraz zapach, składnik mieszanek przyprawowych do wszystkiego. Dzięki niemu ...
Coraz więcej produktów spożywczych zawiera konserwanty, wypełniacze, polepszacze smaku. Substancje dodatkowe pełnią różnorodne funkcje – np. konserwują, nadają smak i zapach, są emulgatorami czy stabilizatorami. ...
Większość z nas w "soki" zaopatruje się w sklepie. Cudzysłów nieprzypadkowy: w podobnie wyglądających kartonowych pudełkach znajdują się albo soki, albo nektary, albo napoje owocowe. Różnią się stopniem ...
Czy 100 % na etykiecie soku oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków? Jak rozpoznać, czy produkt jest po prostu wyciśniętym sokiem z owoców? Czy klarowny jest zdrowszy od mętnego? Dlaczego szybko ...
Antyczni bogowie nie mieli urozmaiconej diety: pili jedynie nektar i ambrozję. Nektar musiał być zatem napojem esencjonalnym. Współczesne nektary z olimpijskimi dzielą nazwę i być może smak, ale kupując ...
Dzieci najchętniej piją napoje owocowe i owocowo-warzywne, które przyciągają małych konsumentów atrakcyjnymi kolorami i słodkim smakiem, a często także etykietami z postaciami z bajek i efektowną grafiką. ...
Wybierane przez nas pieczywo jest coraz częściej wzbogacone o witaminy albo składniki mineralne. Z niemal każdego opakowania biją w oczy napisy typu „potrójna dawka magnezu", „więcej żelaza i witamin". ...
W niejednej piekarni czeka nas zawrót głowy. Wśród oszałamiającego wyboru chlebów, bułek, rogali warto rozejrzeć się za tzw. „pieczywem zdrowotnym". Naprawdę warto. Co to za wynalazek i z czym się go je? ...
Badania wykazują, że odpowiednia dieta zwiększa skuteczność innych metod leczenia tego schorzenia. Sprawdź, jakie produkty szkodzą twojemu dziecku, i zapoznaj się z niezwykle dokładnymi wskazaniami dietetycznymi. ...