Chorobotwórcze drobnoustroje praktycznie nie mają szans na przetrwanie we właściwie odżywionym organizmie. Jednak okazuje się, że prawie 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin i mikroelementów ...
Masz na nią wpływ - od Ciebie zależy, czy Ty sam i Twoje dziecko dołączycie do grona osób z nadwagą i otyłością. Wyniki badań w jednoznaczny sposób określają przyczyny pandemii - piszemy m.in. o roli fast ...
Kremy i balsamy do ciała to nie wszystko – jeśli chcemy cieszyć się ładną i zdrową skórą, musimy zadbać o nią „od środka”, czyli właściwą dietą. Racjonalna dieta, czyli podstawowa warunkuje zdrowie skóry. ...
Błyszczące włosy oraz zdrowe paznokcie to najlepsza wizytówka każdej kobiety. I sekretem nie są w tym przypadku produkty przeznaczone do ich pielęgnacji, lecz… racjonalne odżywianie. Nie trzeba specjalnie ...
Czy wiesz, że piękne i różnorodne barwy owoców i warzyw nie są jedynie fantazją natury, ale przede wszystkim ważną informacją o cennych składnikach odżywczych? Zadbaj o różnorodne, kolorowe posiłki, a ...
Wybierane przez nas pieczywo jest coraz częściej wzbogacone o witaminy albo składniki mineralne. Z niemal każdego opakowania biją w oczy napisy typu „potrójna dawka magnezu", „więcej żelaza i witamin". ...
Osteoporoza – zgodnie z definicją WHO – jest układową chorobą szkieletu, która charakteryzuje się niską masą kości, upośledzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej i w konsekwencji zwiększoną łamliwością ...
Chleby, chlebki, bułki, bułeczki, rogale, rogaliki. Pszenne, żytnie, mieszane. Białe i ciemne. Pieczywo było, jest i będzie ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Co wybrać? Białą, pachnącą bułkę, ...
Przez całe wieki były cenionym produktem odżywczym. Jednak w ubiegłym stuleciu, straszeni cholesterolem i chorobami układu krążenia, straciliśmy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia. Tymczasem z najnowszych ...
Pieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza ...
Nowa recepta na szczupłą sylwetkę i zrzucenie zbędnych kilogramów? Poznaj mechanizmy, dzięki którym mleko i produkty mleczne zmniejszają ryzyko nadwagi/otyłości i pomagają w redukcji masy ciała. Ostatnie ...
W niejednej piekarni czeka nas zawrót głowy. Wśród oszałamiającego wyboru chlebów, bułek, rogali warto rozejrzeć się za tzw. „pieczywem zdrowotnym". Naprawdę warto. Co to za wynalazek i z czym się go je? ...
Nadciśnienie tętnicze to choroba układu krążenia, w której stwierdza się stałe lub okresowe podwyższenie ciśnienia krwi. W większości przypadków (ponad 90%) przyczyna wystąpienia choroby nie jest znana ...
Z czym kojarzą się Polakom banany? Z palmami i Adamem Małyszem. Nasz skoczek wie, co dobre. Banany są rzeczywiście znakomitym wyborem żywieniowym. W Polsce są to lubiane i popularne owoce. Można je kupić ...
Nieograniczony dostęp do żywności stawia przed nami trudne wybory. Trudne, bo nie zawsze oczywiste, często to co wydaje się smaczniejsze, może wyrządzić więcej szkód niż sprawić przyjemności, która trwa ...
Co wiemy o pszenicy? Miele się ją na mąkę, a zapisanie jej nazwy łamie reguły ortograficzne, czyli stanowi wyjątek. A nasza wiedza o życie? Miele się je na mąkę, a wyraz pięknie realizuje zasadę ortograficzną. ...
Insulinoopornością nazywamy stan zmniejszonego działania insuliny na tkanki docelowe, pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w surowicy krwi. Najczęstszymi schorzeniami, w których stwierdza ...
Bogata w produkty mleczne dieta DASH, nie tylko obniża ciśnienie krwi (czytaj więcej w: Nadciśnienie tętnicze krwi), lecz także zmniejsza ryzyko zachorowalności na inne choroby układu sercowo-naczyniowego. ...