Odczuwasz zniechęcenie, masz kłopoty z koncentracją, łatwo się męczysz? Chciałabyś wzmocnić swoją odporność nie tylko na choroby, ale także na… stres? To na pewno pora, by przyjrzeć się z uwagą swojej ...
... nie pachnie i nie ma smaku. Co trzeba wiedzieć, by jeść świeże, pyszne i wartościowe owoce i warzywa? Oto garść bezcennych informacji o tym, jak je wybierać, przechowywać i przyrządzać, by świetnie smakowały ...
Wiosna to niezwykle istotny czas dla naszego organizmu, który - po zimowej stagnacji - 'budzi się' do życia. Odżywianie w tym czasie powinno być odpowiedzią na zmieniające się warunki pogodowe oraz zwiększone ...
Żyjąc w czasach, kiedy na większość chorób produkuje się lekarstwa w pigułkach, dostępne w każdej aptece, zapominamy o naturalnych lekach - warzywach, owocach, miodach - które od wieków są z powodzeniem ...
Czy wiesz, że piękne i różnorodne barwy owoców i warzyw nie są jedynie fantazją natury, ale przede wszystkim ważną informacją o cennych składnikach odżywczych? Zadbaj o różnorodne, kolorowe posiłki, a ...
Zróbmy szybki test skojarzeniowy. Hasło: witamina C. Odzew: zawiera ją cytryna, świetnie leczy przeziębienie, można łykać ją w tabletkach. Wszystko to prawda, ale warto pogłębić wiedzę o witaminie C. Jej ...
Owoce i warzywa mają tak wielką wartość odżywczą, że nie można ich pomijać w codziennej diecie. Zawierają składniki odżywcze i substancje bioaktywne o działaniu leczniczym, dlatego ich jedzenie jest jednym ...
Od dziecka słyszymy, że warzywa i owoce są zdrowe, a ich jedzenie jest ważną częścią codziennej diety. Ale czy wiemy dlaczego są zdrowe i czemu powinny zajmować znaczącą pozycję w naszym jadłospisie? ...
Z czym kojarzą się Polakom banany? Z palmami i Adamem Małyszem. Nasz skoczek wie, co dobre. Banany są rzeczywiście znakomitym wyborem żywieniowym. W Polsce są to lubiane i popularne owoce. Można je kupić ...
Jesień jest porą królowania jabłek i gruszek. Panoszą się w naszych kuchniach bez opamiętania. I dobrze! Niosą wspomnienia leniwych, letnich, pełnych słońca dni, dostarczając przy tym solidnych porcji ...
„Ani jednego dnia bez zielonych liści” – głosił na przełomie wieków znany propagator naturalnego odżywiania, dr M. Bircher-Benner, jak się okazuje, nie bez przyczyny… Przeczytaj o zaletach chlorofilu, ...
Rośliny potrafią przebierać się w niezwykłe kolory. Za każdym z nich stoi jakiś antyutleniacz. Wszystko po to, by chronić roślinę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jaki mamy pożytek z kolorowych warzyw ...