Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 określono jako niezbędne (często stosuje się skrót: NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), ponieważ ich obecność jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania ...
Dowiedziono, że u osób, które spożywały przynajmniej 34 g ryb dziennie (bądź dwie tłuste ryby na tydzień), średnio o 40–50% mniejsze było ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej, chorób układu sercowo-naczyniowego ...
Otyłość powstaje w skutek nadmiernego dostarczania energii w stosunku do jej wydatkowania. Często pewną rolę odgrywają też przyczyny genetyczne, ale z nimi (w ogromnej większości przypadków) też można ...
Nie ma wątpliwości - ryzyko choroby wieńcowej wzrasta proporcjonalnie do poziomu spożycia tłuszczów trans. Co zrobić jednak w sytuacji, kiedy próba wyeliminowania zawierających je produktów spożywczych ...
Ładnie zarumienione, smukłe, czasem fantazyjnie karbowane. Wyglądają kusząco. Dobrze smakują. Łatwo je przygotować. A przy okazji… są paskudnie niezdrowe i bardzo kaloryczne.
Nie ma wątpliwości - ryzyko choroby wieńcowej wzrasta proporcjonalnie do poziomu spożycia tłuszczów trans. Co zrobić jednak w sytuacji, kiedy próba wyeliminowania zawierających je produktów spożywczych ...
Zawiera je wiele półproduktów i produktów spożywczych - od margaryn przez zupy typu instant, po fast foody, ciastka i chleb! Jednak ciastko ciastku nierówne - obserwuje się dużą rozpiętość zawartości tych ...
Ten od wieków ceniony tłuszcz został w naszych czasach poddany ostrej krytyce. Czy rzeczywiście powinniśmy się obawiać zawartego w nim cholesterolu? Co to jest CLA i dlaczego masło jest tłuszczem najlepiej ...
W Polsce niedoceniane i rzadko spożywane, choć to znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu innych składników odżywczych. Ostatnio też niesłusznie posądzane o szkodliwy wpływ na zdrowie ze względu ...
Cztery tysiące lat wytwarzania masła wobec stu lat produkcji margaryny. Czy tylko tradycja jest przyczyną popularności masła. Piszemy o historii masła oraz odkrywamy tajemnice niepowtarzalnego maślanego ...
Co to są kwasy tłuszczowe nienasycone i nasycone? Na czym polega konfiguracja cis i trans? Co to są tłuszcze uwodornione i CLA? Jakie są skutki przemysłowej obróbki tłuszczów? Które tłuszcze mogą być groźne ...
Przez całe wieki były cenionym produktem odżywczym. Jednak w ubiegłym stuleciu, straszeni cholesterolem i chorobami układu krążenia, straciliśmy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia. Tymczasem z najnowszych ...
Spożywanie mleka i produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, ponieważ produkty te zawierają liczne składniki przeciwnowotworowe, np. wapń, witaminę D, CLA (sprzężone dieny ...
Pieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza ...
Nasycone, nienasycone, uwodornione - to różne 'oblicza' używanych na co dzień tłuszczów. Nie bez znaczenia jest, które dominują w naszej codziennej diecie. Odświeżamy więc podstawowe terminy i informacje ...
Przeciwdziałają miażdżycy, nowotworom, cukrzycy- warto uświadomić sobie, jak cenny jest dla nas tłuszcz mleczny i jakie korzyści płyną z jego spożywania. Piszemy też o cennych źródłach tych związków w ...
Nieograniczony dostęp do żywności stawia przed nami trudne wybory. Trudne, bo nie zawsze oczywiste, często to co wydaje się smaczniejsze, może wyrządzić więcej szkód niż sprawić przyjemności, która trwa ...
Po raz kolejny okazuje się, że ingerując w świat natury, człowiek sam wkłada swoją głowę pod topór. Niewielkie zmiany w budowie związków chemicznych niosą poważne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia. Miażdżyca, ...
Nie ma wątpliwości - ryzyko choroby wieńcowej wzrasta proporcjonalnie do poziomu spożycia tłuszczów trans. Co zrobić jednak w sytuacji, kiedy próba wyeliminowania zawierających je produktów spożywczych ...