Indeks glikemiczny (IG) określa liczbowo, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze zawierające węglowodany wpływają na zmianę stężenia glukozy we krwi...
...
Otyłość powstaje w skutek nadmiernego dostarczania energii w stosunku do jej wydatkowania. Często pewną rolę odgrywają też przyczyny genetyczne, ale z nimi (w ogromnej większości przypadków) też można ...
Dlaczego nadmiar słodyczy osłabia układ odpornościowy, a otyli chłopcy później dojrzewają? Wystarczy zrozumieć jeden z najbardziej podstawowych mechanizmów funkcjonujących w organizmie, by odpowiedź na ...
Dlaczego nadmiar słodyczy osłabia układ odpornościowy, a otyli chłopcy później dojrzewają? Wystarczy zrozumieć jeden z najbardziej podstawowych mechanizmów funkcjonujących w organizmie, by odpowiedź na ...
Dlaczego dieta dzieci uprawiających sporty powinna być zasobna w węglowodany? Dlaczego czasem trzeba zrezygnować z dużego posiłku na rzecz przekąsek? I dlaczego organizm dziecka łatwiej się odwadnia i ...
Pieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza ...
Węglowodany to dla ludzkiego organizmu bezcenne źródło glukozy - podstawowego paliwa energetycznego. W naszej diecie jest pełno glukozowych propozycji. Najczęściej są pyszne, słodkie i chętnie pałaszowane. ...
Węglowodany to dla ludzkiego organizmu bezcenne źródło glukozy - podstawowego paliwa energetycznego. W naszej diecie jest pełno glukozowych propozycji. Najczęściej są pyszne, słodkie i chętnie pałaszowane. ...
Co wiemy o pszenicy? Miele się ją na mąkę, a zapisanie jej nazwy łamie reguły ortograficzne, czyli stanowi wyjątek. A nasza wiedza o życie? Miele się je na mąkę, a wyraz pięknie realizuje zasadę ortograficzną. ...
Jest ziarno. W młynie miele się je i powstaje mąka. Nic prostszego, a jednak... Czy na pewno wiemy, co tracimy w czasie przemiału ziarna na mąkę? Czym są otręby i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej ...
Spożywane od prawieków, obecnie zbyt rzadko obecne w diecie. Warto przywrócić je do łask ze względu nie tylko na walory odżywcze! Zdradzamy sekret właściwego przyrządzania tych cennych nasion.