W Polsce niedoceniane i rzadko spożywane, choć to znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu innych składników odżywczych. Ostatnio też niesłusznie posądzane o szkodliwy wpływ na zdrowie ze względu ...
Zbliżająca się zima powinna zachęcić nas do jak najczęstszego jedzenia kapusty świeżej i kiszonej, brukselki, brokułów i innych kapustnych. Dawka witaminy C, którą zawierają potrafi ochronić przed jesiennymi ...
Wybierane przez nas pieczywo jest coraz częściej wzbogacone o witaminy albo składniki mineralne. Z niemal każdego opakowania biją w oczy napisy typu „potrójna dawka magnezu", „więcej żelaza i witamin". ...
Czy pamiętasz, że białko nie tylko buduje, ale także jest konieczne dla prawidłowego rozwoju psychicznego i emocjonalnego dziecka? A czy wiesz, że niedobór tego składnika w diecie może prowadzić do podatności ...
Przez całe wieki były cenionym produktem odżywczym. Jednak w ubiegłym stuleciu, straszeni cholesterolem i chorobami układu krążenia, straciliśmy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia. Tymczasem z najnowszych ...
Pieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza ...
Nieograniczony dostęp do żywności stawia przed nami trudne wybory. Trudne, bo nie zawsze oczywiste, często to co wydaje się smaczniejsze, może wyrządzić więcej szkód niż sprawić przyjemności, która trwa ...
Jest ziarno. W młynie miele się je i powstaje mąka. Nic prostszego, a jednak... Czy na pewno wiemy, co tracimy w czasie przemiału ziarna na mąkę? Czym są otręby i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej ...
Chleb jest niezastąpionym składnikiem posiłków i powinniśmy jadać go codziennie. Jednak nie wszyscy mogą. Zdarza się, że tradycyjne pieczywo musi być wykluczone z diety ze względów zdrowotnych. Muszą zrezygnować ...
Spożywane od prawieków, obecnie zbyt rzadko obecne w diecie. Warto przywrócić je do łask ze względu nie tylko na walory odżywcze! Zdradzamy sekret właściwego przyrządzania tych cennych nasion.
Jesień jest porą królowania jabłek i gruszek. Panoszą się w naszych kuchniach bez opamiętania. I dobrze! Niosą wspomnienia leniwych, letnich, pełnych słońca dni, dostarczając przy tym solidnych porcji ...
„Ani jednego dnia bez zielonych liści” – głosił na przełomie wieków znany propagator naturalnego odżywiania, dr M. Bircher-Benner, jak się okazuje, nie bez przyczyny… Przeczytaj o zaletach chlorofilu, ...