Warto pamiętać, że składniki odżywcze rozmieszczone są w bulwach ziemniaków nierównomiernie. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką...
W suchej masie ziemniaczanej dominują węglowodany (przede wszystkim skrobia) – 18%, białka to zaledwie 2%, a składniki mineralne – 1,5%, głównie: potas, wapń, fosfor, żelazo...
Witamina E („witamina młodości") – ma silne właściwości przeciwutleniające, współdziała z witaminą C, karotenoidami, bioflawonoidami, a także z selenem – wszystkie te związki ograniczają powstawanie wolnych ...
Substancje antyodżywcze są to substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych ze spożywanych produktów...
Odczuwasz zniechęcenie, masz kłopoty z koncentracją, łatwo się męczysz? Chciałabyś wzmocnić swoją odporność nie tylko na choroby, ale także na… stres? To na pewno pora, by przyjrzeć się z uwagą swojej ...
Żywność fortyfikowana, czyli wzbogacana, to produkty spożywcze, do których dodano specyficzny składnik odżywczy (lub składniki), który wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka...
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, są związkami, które opóźniają lub hamują proces oksydacji, czyli utleniania danej substancji. Nie są jednak zdolne do całkowitego zapobiegania temu procesowi. Występują ...
"Jesteś tym, co jesz" mówił Hipokrates. W XXI wieku bardziej trafnym określeniem jest: "Jesteś tym, co jedzą twoje komórki" - piszemy o przełomowej koncepcji odżywiania komórkowego.
"Jesteś tym, co jesz" mówił Hipokrates. W XXI wieku bardziej trafnym określeniem jest: "Jesteś tym, co jedzą twoje komórki" - piszemy o przełomowej koncepcji odżywiania komórkowego.
Żywność funkcjonalna, fortyfikowana, wygodna, nowa? W terminologii opisującej współczesne produkty spożywcze pojawiają się pojęcia, które często wywołują rozmaite emocje - od zdziwienie i zaskoczenia, ...
Warzywa i owoce są cennym źródłem wielu składników pokarmowych. Produkty te powinno się spożywać codziennie. Bardzo atrakcyjnymi potrawami z warzyw i owoców są sałatki i surówki. Podczas ich przygotowania ...
Czy mrożonki są tak samo wartościowe, jak surowe warzywa i owoce? Jakie właściwości tracą pasteryzowane lub suszone produkty? Piszemy o różnych metodach przedłużenia trwałości warzyw i owoców.
Podczas przygotowywania posiłków dochodzi do strat - głównie witamin i składników mineralnych. O wartości odżywczej posiłku decydują wszystkie czynności, które wykonujemy od momentu zakupu produktów do ...
Kiedyś wypatrywaliśmy ich jak kania dżdżu. Oczy i podniebienie radował pierwszy zieloniutki szczypiorek, pierwsza rzodkiewka i przepysznie chrupiąca sałata. Organizm, będący w stanie przesilenia wiosennego, ...