Odchudzamy karpia!
Święta to czas, w którym niemal każdy pozwala sobie na więcej… A kilogramów przybywa. Trudno się dziwić, przecież tylko raz w roku na stole pojawiają się takie pyszności.
Niektórzy „robią” na nie miejsce przed świętami, zrzucając kilka zbędnych kilogramów, żeby móc bezkarnie spróbować każdej wigilijnej potrawy. W końcu tak każe tradycja. Inni martwią się po fakcie i przed sylwestrem nerwowo szukają błyskawicznych sposób na odchudzanie. Wszystko po to, by zmieścić się w modną sukienkę albo garnitur.
Mamy propozycję dla tych, którzy nie chcą się odchudzać ani przed świętami, ani po nich. Pomysł jest prosty! Sami się nie odchudzamy, gdyż odchudziliśmy tradycyjne, świąteczne przepisy. W tym dziale proponujemy przepisy na Wigilię i święta. Zabiegi kulinarne, które stosujemy są bardzo proste - tu trochę mniej tłuszczu, w innym przepisie zastępujemy majonez jogurtem, a ryb nie smażymy, o nie! Pieczemy je.
Przygotowując sałatki, zrezygnuj z majonezu. Równie dobrze smakują z jogurtem naturalnym. Śledzia w śmietanie zastąp śledziem w sosie jogurtowym. Pierogi przygotuj z mąki razowej, dostarczysz w ten sposób organizmowi więcej błonnika pokarmowego i składników mineralnych. Ryby na wigilijnym stole nie muszą być smażone. Znacznie zdrowszym rozwiązaniem będzie karp w galarecie lub pieczony z pomarańczami. Możesz także zrezygnować z wędlin. Te ze sklepu pełne są soli, azotanów i innych substancji konserwujących. Upiecz mięso własnoręcznie. Przykładem niech będzie soczysta pieczeń drobiowa z jabłkami, którą możesz podać nie tylko na gorąco, jako główne danie świątecznego obiadu, ale także jako zimną przystawkę do pieczywa. Nie zapominaj o warzywach! Często na świątecznym stole brakuje miejsca dla talerza świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, sałata, rzodkiewki. A to błąd! Będą nie tylko doskonałym źródłem witamin, ale uatrakcyjnią także smak innych potraw.
Czym byłyby święta bez ciast? Jeśli jesteśmy łasuchami (a kto w święta nie jest?), ale chcemy zachować talię i zmieścić się w wymarzoną kreację sylwestrową, musimy nieco zmodyfikować nasze rodzinne przepisy. Proponujemy sernik w wersji light i ciasto drożdżowe z otrębami.
Do popicia proponujemy niezastąpione i może mało odświętne, ale jednak najlepsze: wodę mineralną, herbatę zieloną i niesłodzone herbatki owocowe. Alternatywą może być kompot z suszu oraz filiżanka gorącego czerwonego barszczu.
Przystawki:
Dania główne:
Desery: