Korzyści i zagrożenia wynikające z przebywania na słońcu
Szczegóły
piątek, 04, maj 2018 08:32
Okres wiosny i lata to czas wzmożonego spędzania czasu na świeżym powietrzu, podróżowania oraz odpoczynku – często wystawiając ciało na długi czas na słońce. Wiele kontrowersji wzbudza temat oddziaływania słońca na nasz organizm. Jedni przystają za pomysłem całkowitego unikania promieni słonecznych, inni mogliby leżeć na słońcu cały dzień. Warto jednak uświadomić sobie, że w tej sytuacji należy znaleźć pewien środek między unikaniem, a nadmiernym opalaniem się.
Wiosna i lato to czas wyjątkowo trudny dla osób uczulonych na pylące kwiaty i drzewa. Alergia to stan patologicznej odpowiedzi układu odpornościowego na substancje, które normalnie nie stanowią zagrożenia. Najczęściej objawia się katarem, łzawieniem i świądem. Sposobów na złagodzenie objawów jest coraz więcej, większość z nich opiera się na przyjmowaniu leków, na przykład hamujących katar lub łzawienie, w różnej postaci i z różną częstotliwością. Alergicy mogą się także wspomagać bardziej naturalnymi sposobami, na przykład poprzez dobór odpowiednich produktów spożywczych.
Rozmaryn (łac. rosmarinus) to krzew o sztywnych listkach z rodziny jasnotowatych. Pięknie pachnie i wygląda, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Ale rozmaryn to nie tylko doskonały dodatek kulinarny. Charakteryzuje się wieloma działąniami prozdrowotnymi:
Ostatnie raporty naukowców donoszą, że wprowadzenie pewnych zmian dotyczących stylu życia może zapobiec nawet jednej trzeciej przypadków demencji na całym świecie! Eksperci ustalili, że w przybliżeniu 35 procent przypadków jest powiązanych z dziewięcioma czynnikami ryzyka. Są to: