Parabeny stanowią grupę organicznych związków chemicznych stosowanych jako środki konserwujące w kosmetykach, lekach oraz w żywności. Z chemicznego punktu widzenia są to estry kwasu parahydroksybenzoesowego, a pośród nich najczelniejszej stosowane są: metylparaben (Methylparaben), etylparaben (Ethylparaben), propylparaben (Propylparaben), izobutylparaben (Isobutylparaben), butylparaben (Butylparaben) i benzylparaben (Benzylparaben). Ze względu na swoje właściwości grzybo- i bakteriobójcze są one bardzo często stosowane w celu długotrwałego zachowania świeżości kosmetyków i żywności. Szacuje się, ze może je zawierać około 90% wszystkich produktów rynkowych. Nie maja one wpływu na kolor, zapach czy gęstość – te właściwości produktu pozostają bez zmian.
Kobieta będąca w ciąży dzieli ze swoim dzieckiem niemalże wszystko. Od powietrza, które wdycha, jedzenie i picie, które spożywa, aż po emocje, które odczuwa czy toksyny, na które jest narażona. Dla płodu wszystko to co dostarczane jest do organizmu matki jest pewnego rodzaju zbiorem informacji ze świata zewnętrznego. Według naukowców, 9 miesięcy przed narodzinami dziecka może mieć znaczący wpływ na jego życie tuż po narodzinach.
Wiosna już w pełni, temperatura poszybowała w górę, dlatego wybierając coś słodkiego często decydujemy się na chłodne lody – włoskie, sorbety, tradycyjne na śmietance, o różnych smakach. O ile w tradycyjnych lodach często jest tylko śmietanka, owoce i trochę cukru, tak w kupnych często możemy spotkać ogromne ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz olejów roślinnych. Jeśli chcesz zjeść coś słodkiego, jednocześnie zdrowszego z mniejszą zawartością cukru oraz kalorii, poniżej przedstawiamy trzy alternatywne sposoby przygotowania domowych lodów!
Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, stają się w polskiej kuchni coraz częściej używane i bardziej doceniane – mimo to jemy je o wiele rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Jeśli chodzi o wygląd to są to pomarańczowe bulwy o charakterystycznym stożkowym kształcie, pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy trafiły prawdopodobnie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba w 1492 roku!
Każdy z nas z przyzwyczajenia sięga w domu po cytrynę i wydaje nam się, że wiemy o niej wystarczająco dużo. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jakie właściwości ma podobna w smaku limonka. Potocznie nazywana jest kuzynką cytryny, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie. Klimat w jakim rosną powoduje, że drzewa limonkowe wydają owoce przez cały rok bez względu na porę roku.