Teff, inaczej trawa lub miłka abisyńska, jest zbożem bezglutenowym, który coraz częściej wykorzystywany jest wPolsce, szczególnie w produkcji żywności przeznaczonej dla osób eliminujących gluten z diety.
Niewiele osób zastanawia się nad sposobem przechowywania żywności i nie każdy ma świadomość tego, że sposób przechowywania ma wpływ na trwałość poszczególnych produktów spożywczych. Bardzo często wkładamy kupione produkty do lodówki nie zwracając uwagi na to, na której z półek je umieszczamy. Niestety, jest to bardzo prosta droga do zepsucia się żywności, ponieważ w lodówce panuje pewna hierarchia związana z temperaturą. Różnice temperatur w chłodziarce wynoszą tylko kilka stopni, ale ma to znaczący wpływ na świeżość i trwałość poszczególnych produktów żywnościowych.
W większości gospodarstw domowych jajka są produktem obecnym zawsze w domowej lodówce. Zdecydowanie spożycie jaj kurzych dominuje tu nad spożyciem jaj przepiórczych, kaczych czy perliczych. Konsumenci wybierając jajka kierują się następującymi cechami jakościowymi: świeżość, barwa żółtka, barwa i wytrzymałość skorupy, smak jaj, rodzaj stosowanej paszy w żywieniu, czystość jaj oraz ich pochodzenie. Determinantem popytu na jajka jest również ich cena, opakowanie, a także ich masa.
Dziś z problemem nadwagi bądź otyłości zmaga się ogromny procent społeczeństwa. Otyłość uznawana jest w dzisiejszych czasach za chorobę cywilizacyjną. Wiele osób podejmuje decyzję o rozpoczęciu walki ze zbędnymi kilogramami, udają się do ekspertów, otrzymują zbilansowaną dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb i co dalej? Teoretycznie nic w tym trudnego – stosować się do wymagań specjalisty, przestrzegać diety, włączyć do swojej codzienności aktywność fizyczną, wyrzec się niektórych produktów i wytrwać w tych wszystkich swoich postanowieniach. Czy aby rzeczywiście jest to takie proste?