ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Energia | 486 kcal |
Błonnik pokarmowy | 12,6 g |
Składniki na 1 porcję:
Sposób przygotowania:
Pomidory umyj, osusz, a następnie odetnij wierzchnią część i łyżeczką wybierz miąższ. Wnętrze pomidora posól i popieprz. Tak przygotowane pomidory ustaw w naczyniu żaroodpornym lub zawiń w folię aluminiową. Do każdego wbij jajko. Staraj się zrobić to tak, aby żółtko się nie rozlało. Po wierzchu oprósz solą i pieprzem i przykryj plastrem mozzarelli. Pomidory zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, tak aby jajka się ścięły, a ser rozpuścił. Upieczone pomidory posyp posiekaną drobno dymką. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Energia | 488 kcal |
Błonnik pokarmowy | 8,9 g |
Składniki na 1 porcję:
Sposób przygotowania:
Jabłko umyj i pokrój w cienkie plastry, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podduś przez około 5 minut w niewielkiej ilości wody. Twaróg i jogurt naturalny wymieszaj dokładnie, możesz ewentualnie posypać cynamonem. Mąkę, jajo, wodę i szczyptę soli połącz i dokładnie zmiksuj. Użyj tyle wody, aby ciasto miało konsystencję lejącej się śmietany. Tak przygotowane ciasto wylej na rozgrzaną teflonową patelnię posmarowaną olejem. Naleśniki smaż z obu stron aż do zarumienienia. Usmażone naleśniki serwuj z duszonymi jabłkami i przygotowanym twarożkiem.
Energia | 514 kcal |
Błonnik pokarmowy | 8,5 g |
Składniki na 1 porcję:
Indyk duszony z papryką:
Sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry i obsmaż na patelni grillowej z obu stron. Następnie zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Warzywa umyj i osusz. Pora pokrój w półksiężyce. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w słupki. Rozdrobnione warzywa i pomidora dodaj do mięsa i duś jeszcze przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj starte jabłko i marchew oraz posiekany koperek. Przypraw do smaku i wymieszaj z jogurtem. Indyka podawaj z surówką i ugotowanym ryżem. |
Surówka z białej kapusty:
|
Energia | 485 kcal |
Błonnik pokarmowy | 3,5 g |
Składniki na 8 porcji:
Tarta:
Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw. Mąkę pszenną i orkiszową przesiej, dodaj cukier i zimne masło, następnie posiekaj nożem na malutkie kawałeczki. Dodaj twaróg i płatki owsiane, ponownie posiekaj wszystkie składniki. Dodaj jaja i zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkuj podsypując mąką – powinno być większe od formy. Ciasto włóż do formy, wylep nim dno oraz boki do wysokości 3-4 cm. Spód ponakłuwaj widelcem i odstaw do schłodzenia. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj ze skórką z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną tak, żeby śliwki obtoczyć w mące. Na spód ciasta wysyp połowę pokruszonych orzechów, następnie ułóż śliwki skórką do dołu, przy brzegu układaj skórką do boków formy. Śliwki posyp resztą pokruszonych orzechów. Piecz przez 30 minut w 200°C, w połowie posyp cukrem pudrem. Przygotuj twarożek mieszając twaróg z jogurtem naturalnym. Podawaj z twarożkiem. |
Twarożek:
|
Energia | 550 kcal |
Błonnik pokarmowy | 4,9 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z posiekanym koprem, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu oraz czosnkiem. Sos odstaw na kwadrans. Ryby natrzyj solą i pieprzem, zalej przygotowanym sosem, pozostaw w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu ryb z sosu pokrój je na plastry. Weź długie wykałaczki i nadziewaj na przemian rybę białą, plaster ziemniaka, paprykę, marchew i łososia. Szaszłyki piecz w folii aluminiowej w 180°C przez 25-30 minut. Podawaj je z ugotowanym ryżem polanym oliwą z oliwek na liściu sałaty lodowej.