ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Energia | 505 kcal |
Błonnik pokarmowy | 9,0 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój w kostkę. Liście bazylii umyj, osusz i pokrój w paski. Ser wymieszaj z oliwą, jogurtem. Następnie dodaj pokrojone pomidory i bazylię, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z razowym pieczywem na liściach sałaty.
Energia | 540 kcal |
Błonnik pokarmowy | 5,2 g |
Składnik na 2 porcje:
Racuszki:
Sposób przygotowania: Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól do miski i dokładnie wymieszaj. Żółtka utrzyj z maślanką i łyżką zimnej wody. Ciągle ucierając dodawaj do żółtek stopniowo wymieszane suche składniki. Wyrób gęste ciasto. Białka jaja ubij na sztywną pianę i delikatnie mieszając połącz je z ciastem. Banana obierz ze skórki i pokrój na plasterki, następnie dodaj do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj. Patelnie rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju (np. za pomocą pędzelka). Nakładaj na patelnię po łyżce ciasta. Placki smaż z obu stron, aż będą rumiane. Jogurt wymieszaj z serem i cynamonem. Racuszki podawaj na gorąco z twarożkiem. |
Twarożek:
|
Energia | 575 kcal |
Błonnik pokarmowy | 11,5 g |
Składniki na 3 porcje:
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Komosę ryżową ugotuj i odcedź. Szczypior drobno posiekaj. Pokrojone w kostkę mięso, ugotowaną komosę i szczypior połącz razem w misce, dodaj pesto i dopraw do smaku. Liście kapusty zanurz na chwilę we wrzątku, po czym delikatnie wyciągnij i osusz. Na każdym liściu ułóż łyżkę farszu, uformuj wałeczek i zawiń jak gołąbka. Gołąbki piecz w 180°C przez około 25–30 minut. Podawaj je z ziemniakami w mundurkach i gotowaną marchewką polaną odrobiną oliwy z oliwek.
Energia | 406 kcal |
Błonnik pokarmowy | 3,9 g |
Składniki na 8 porcji:
Sposób przygotowania:
Płatki z rodzynkami zalej ciepłym mlekiem, odstaw na 30 minut. W osobnej misce zmieszaj mąkę, otręby, stewię, sodę, sól, proszek i cynamon. Oddzielnie połącz żółtka z olejem i jogurtem naturalnym (odłóż 2 łyżki na twarożek). Z białek upij pianę. Do suchych składników dodaj mokre, następnie płatki i rodzynki namoczone w mleku, a także obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto nałóż na wysokość ⅔ wysokości foremek. Muffiny piecz w 200°C przez 20-30 minut. Twaróg wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Muffiny podawaj z twarożkiem.
Energia | 479 kcal |
Błonnik pokarmowy | 8,2 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, a następnie natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i posiekanymi liśćmi lubczyku i selera. Filety odstaw do lodówki na 30 minut. Warzywa umyj i oczyść. Wsyp warzywa do szklanki wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Do wywaru włóż filety i liść laurowy. Duś pod przykryciem przez 15-20 min. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mąkę rozmieszaj w kilku łyżkach mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do wrzącego mleka wlej mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź sos do wrzenia. Odstaw na 5 min, dodaj jogurt grecki. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj z pietruszką. Filety wyjmij z wywaru. Rybę podawaj polaną sosem z uduszonymi warzywami, fasolką szparagową i chrupkim pieczywem.