ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Energia | 342 kcal |
Błonnik pokarmowy | 10,75 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Warzywa umyj i osusz. Rzodkiewki i obranego ogórka pokrój w drobną kostkę. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. Pokrojone warzywa dodaj do jajek i delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Energia | 332 kcal |
Błonnik pokarmowy | 9,2 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Jabłka wydrąż od strony ogonka, tak aby usunąć całe gniazda nasienne. W powstałe otwory wsyp odrobinę cukru. Jabłka zapiekaj przez około 10 minut w temperaturze 180°C. Ser utrzyj z otrębami, rozdrobnionymi migdałami, solą i pieprzem. Z powstałej masy serowo-migdałowej uformuj 2 kulki. Każdą kulkę włóż w wydrążone jabłko. Wierzch posyp cynamonem i polej odrobiną miodu.
Energia | 308 kcal |
Błonnik pokarmowy | 4,4 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj, osusz i wydryluj. Mięso umyj, osusz i lekko rozbij, posyp solą i pieprzem – usmaż je bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone bitki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj starty imbir i śliwki – całość duś około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Tuż przed podaniem dodaj do powstałego sosu jogurt. Posyp posiekaną natką. Podawaj z kaszą gryczaną polaną odrobiną oleju.
Energia | 322 kcal |
Błonnik pokarmowy | 12,9 g |
Składniki na 3 porcje:
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalej wrzątkiem i pozostaw do ostygnięcia, odlej wodę. Nasiona ugotuj w nowej wodzie (około 25-30 minut). Ewentualnie użyj ciecierzycy konserwowej. Ciecierzycę zmiksuj. Cebulę posiekaj w kostkę i podduś w niewielkiej ilości wody. Czosnek obierz i drobno posiekaj z niewielką ilością soli, następnie wymieszaj z podduszoną cebulą i dodaj do ciecierzycy. Papryczkę chili umyj, pozbaw ziarenek i drobno posiekaj, dodaj do masy. Wbij jaja i wsyp tyle otrąb, aby dało się formować kotlety. Przypraw do smaku curry, solą, pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszaj. Formuj kotlety i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piecz w 180°C przez około 25-30 minut. Warzywa umyj i osusz. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niej drobno posiekanego pora, dopraw do smaku, polej olejem i dokładnie wymieszaj. Kotlety podawaj z surówką z marchwi i pora.
Energia | 305 kcal |
Błonnik pokarmowy | 5,28 g |
Składniki na 4 porcje:
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz je i pokrój w plastry. Pora pokrój w krążki. Ziemniaki i pora wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem, następnie przypraw solą i pieprzem i zapiekaj około 10 minut. Filety umyj, osusz i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek zawiń w folię aluminiową i zapiecz przez około 25 minut. Koperek drobno posiekaj. Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj musztardę, połowę koperku, wymieszaj. Sos gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zapieczone ryby wyjmij z folii i ułóż je w naczyniu żaroodpornym na upieczonych ziemniakach i porach, zalej je powstałym sosem i zapiekaj przez około 15 minut w piekarniku. Łodyżki selera pokrój w małe kawałki, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw do smaku, skrop pozostałym olejem i dokładnie wymieszaj. Po wyłożeniu na talerze posyp pozostałym koperkiem. Podawaj z surówką z selera.