ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Energia | 310 kcal |
Błonnik pokarmowy | 6,1 g |
Składniki na 6 porcji:
Sposób przygotowania:
3 jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plastry. Filet umyj, osusz i ugotuj na parze, gdy ostygnie pokrój go w drobną kostkę. Dymkę ze szczypiorkiem umyj, osusz i drobno posiekaj. Połącz obie mąki, płatki, otręby i proszek do pieczenia. Z pozostałych jaj żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka roztrzep dodając szklankę wody, następnie dodaj mąki z otrębami i proszkiem oraz sól, słodką paprykę i oliwę z oliwek – dokładnie zmiksuj. Pianę z białek dodaj do ciasta razem z posiekaną dymką i pokrojonym mięsem, po czym delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do foremek na muffiny i piecz w 180°C przez około 40 minut. Bułeczki podawaj z listkami sałaty i pokrojonymi w plastry jajkami.
Energia | 333 kcal |
Błonnik pokarmowy | 13,4 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Kalafiora podziel na małe różyczki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Jaja ugotuj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Groszek odcedź, opłucz i dodaj do warzyw. Przygotuj sos – wymieszaj drobno posiekany czosnek z solą, dodaj pieprz, jogurt i posiekany koper, dokładnie wymieszaj. Warzywa polej sosem. Sałatkę podawaj z kromką pełnoziarnistego pieczywa.
Energia | 367 kcal |
Błonnik pokarmowy | 8,15 g |
Składniki na 4 porcje:
Cielęcina:
Sposób przygotowania: Warzywa obierz, umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka, a marchew i selera w kostkę. W rondlu rozgrzej bulion, dodaj warzywa i duś je około 15 minut. Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry, przypraw i obmaż na patelni posmarowanej olejem. Podsmażoną cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia, dodaj jarzyny i zalej mlekiem. Piecz około 90 minut, co jakiś czas przewracając mięso. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ziarna słonecznika, polej oliwą z oliwek, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z marchewki. |
Surówka:
|
Energia | 353 kcal |
Błonnik pokarmowy | 6,55 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Płatki zalej wrzącą wodą i pozostaw do nasiąknięcia. Do płatków dodaj jogurt i jajka, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone daktyle. Wymieszaj. Placki nakładaj łyżką na patelnię i smaż bez tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.
Energia | 397 kcal |
Błonnik pokarmowy | 10,85 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania: Rybę umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, a następnie obłóż plastrami pora. Odstaw do lodówki na około 30 minut (nawet do kilku godzin). Wyjmij filety i zmiel je. Dodaj płatki, otręby, jajo, natkę oraz sól i szczyptę pieprzu. Wymieszaj wszystko. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosyp otrąb. Z masy uformuj małe kuleczki-pulpeciki. W międzyczasie warzywa umyj, oczyść i opłucz. Następnie wsyp je do 1 ½ szklanki wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Do gotującego wywaru włóż uformowane pulpeciki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut. Gdy pulpeciki wypłyną, wyjmij je delikatnie z rondla. Do wywaru, w którym dusiły się pulpeciki dołóż przecier pomidorowy, przypraw solą. Ugotuj makaron al dente. Brokuły i kalafiora wrzuć na lekko posoloną wrzącą wodę i gotuj do miękkości. Pulpeciki podawaj z brokułami i kalafiorem oraz makaronem polanym sosem pomidorowym. Całość skrop oliwą i posyp natką. |
|