ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Energia | 336 kcal |
Błonnik pokarmowy | 4,45 g |
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, nasiona słonecznika, siemię lniane i płatki migdałowe zalej wrzątkiem, do wysokości składników. Zostaw na noc. Następnego dnia ubij pianę z 2 białek i wszystko delikatnie wymieszaj. Masę wlej na patelnię i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu podważając łopatką. Twaróg wymieszaj z jogurtem, startym ogórkiem, posiekanym czosnkiem i koperkiem. Omlet pokrój jak pizzę i posyp sezamem. Podawaj z twarożkiem a’la tzatzyki.
Energia | 342 kcal |
Błonnik pokarmowy | 10,8 g |
Składniki na 1 porcję:
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, delikatnie rozbij przy użyciu młotka, a następnie przypraw ulubionymi przyprawami. Następnie wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Mięso posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż pokrojone w długie słupki warzywa (marchew, por, ogórek kiszony) i zwiń ściśle w roladkę i posmaruj oliwą z oliwek. Gotową roladkę zawiń w folię aluminiową i piecz w 175°C przez 30–40 minut. Gotową wędlinę podawaj pokrojoną w plastry w formie kanapek z sałatą, rzodkiewką i papryką.
Energia | 355 kcal |
Błonnik pokarmowy | 8,6 g |
Składniki na 3 porcje:
Sposób przygotowania: Warzywa umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj z niewielką ilością soli. Cebulę podduś w niewielkiej ilości wody, pod koniec duszenia dodaj czosnek. Dodaj mięso i smaż ciągle mieszając. Cukinię obierz i pokrój w kostkę, listki bazylii drobno posiekaj. Pomidory sparz i obierz ze skóry, następnie pokrój w kawałki i dodaj do rondla razem z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Zostaw skórkę grubości 5 mm. Miąższ (bez pestek) pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Gdy mięso będzie miękkie odparuj nadmiar płynu, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj. Bakłażany napełnij farszem, wierzch każdego posyp odrobiną startego sera. Piecz w 180°C przez 20-30 minut. Sałatę porwij, pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Warzywa wymieszaj z przyprawami i olejem lnianym. Bakłażany podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną i surówką. |
|
Energia | 332 kcal |
Błonnik pokarmowy | 1,76 g |
Składniki na 6 porcji:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i rozgnieć. Skórkę pomarańczy zetrzyj na tarce. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz je z ziemniakami, skórką pomarańczową, serem, oliwą i wanilią. Białka ubij na pianę i dodaj do masy serowo-ziemniaczanej. Masę przelej do garnka i szczelnie przykryj. Umieść garnek z masą w drugim większym garnku z wodą. Gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut. Budyń podawaj na gorąco lub zimno z kromką chrupkiego pieczywa.
Energia | 380 kcal |
Błonnik pokarmowy | 5,3 g |
Składniki na 6 porcji:
Ciasto drożdżowe:
Sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę, otręby i szczyptę soli. Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody i wlej do miski. Zagnieć ciasto, wyrabiaj je, a pod koniec wygniatania dodaj oliwę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto odstaw na około 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Warzywa umyj i osusz. Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, dodaj do zeszklonej cebuli, dopraw solą, pieprzem, bazylią i curry. Tak przygotowany farsz odstaw do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego tuńczyka (odsączonego z zalewy), starte jajka i posiekaną natkę pietruszki. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na porcje i rozwałkuj. Pokrój ciasto w kwadraty i na każdy nakładaj porcję farszu, po czym dokładnie sklejaj. Pierogi układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez około 20 minut. |
Farsz:
|